NAGESLACHT

De meimaand met de gratis concerten van merels en andere lijsters. Of van de nachtegaal. Hoe schitterend is dat. Al die dieren die in de andere jaargetijden vooral bezig zijn met het vergaren van voedsel, maar in deze tijd ook hartstikke druk zijn met het creëren van nageslacht. Daar moet alles voor wijken.

Ze versieren een partner, fluiten prachtige deunen en zoeken een plek voor de kraamkamer. Dan nog even een gezin stichten. Soms is het verlangen zo intens, maar is het vinden van een prettige, adequate locatie lastig. Dan kiezen ze – opportunistisch als ze soms zijn – voor een bijzonder en in hun ogen handig, gemakkelijk plaatsje.

Ons mensen wordt niks gevraagd. Door hun gretigheid, hun opgewonden stemming meent het beest(je) dat alles moet kunnen.
De halfwilde eend maakte in de tuin van kennissen een nest in een paardenkrub. Daar had de vrouw des huizes echter bloemen gepland. Ze plantte de petunia’s, terwijl madam eend zat te broeden en ook gewoon bleef zitten, ondanks de activiteit om haar heen.
Ook de vogels in de stad moeten iets met hun aandrang om voor nageslacht te zorgen. Hier in Hengelo heeft een inventieve koolmees de brievenbus uitgekozen van vrienden van ons. Goed idee, een smalle gleuf waar geen rover bij kan, betere plek vind je haast niet. De eigenaars van de brievenbus vonden het na enige aarzeling ook een goed idee. Ze wilden meewerken en zochten tijdelijk een oplossing voor de dagelijks post.
Tot nu toe gaat het goed.