HUMBERTO EN FRESIA IN GESPREK

Humberto Tan en zijn collega Fresia Cousiño Arias waren in gesprek over vrouwenvoetbal. Op Radio 1. Toevallig hoorde ik dat gesprek. Aanleiding was de klassieker tussen Ajax en Feyenoord, dwz tussen de vrouwenteams van beide clubs. Dat kan tegenwoordig, omdat 010 eindelijk ook een eredivisie- elftal heeft. De twee journalisten vonden het prachtig. Nu ook een klassieker bij de vrouwen. Hoera.

Fresia kreeg de vraag wat in haar ogen naast deze klassieker nog meer belangrijke momenten geweest waren in het nationale vrouwenvoetbal. Ze noemde de oprichting in 2007, ze noemde de opmars van Oranje en mompelde nog iets over een Champions League-wedstrijd van Ajax.

De finale van het gesprek ging even weer over de vermeende klassieker in de Kuip waar duizenden toeschouwers werden verwacht.

Nee, de naam FC Twente viel niet. Ook de wedstrijd FC Twente-PSV, waarin de thuisclub de achtste landstitel kon binnenhalen en dat achteraf officieus ook deed, werd niet genoemd. Dit veel belangrijkere duel werd tegelijk met de zogenaamde klassieker gespeeld. Werd niet genoemd, door de twee journalisten.

De naam FC Twente viel niet. Je hoeft niet eens een notoire chauvinist te zijn, om dat gênant te vinden. Geen enkele club heeft zoveel voor het vaderlandse vrouwenvoetbal betekend als FC Twente. Acht keer kampioen, daarna volgt AZ met drie keer.

In het team dat in 2017 Europees kampioen werd in Enschede speelden 10 (ex-)speelsters van de FC.

Misschien lezen Humberto en Fresia dit stukje. Ik zou ze willen zeggen: ook buiten de Hollandse provincies wordt gevoetbald. En hoe. Fresia moet dat eigenlijk wel weten, want een paar weken geleden liep ze voor haar werk nog in de Veste.

Beste Humberto en Fresia: volgende week vrijdag kunnen jullie het goedmaken in hetzelfde programma. Die avond speelt FC Twente bij Ajax en haalt daar officieel die achtste titel binnen. Misschien een idee voor een voorbeschouwing? Want ere wie ere toekomt, zeggen we hier.