KLAAR

FC Twente is klaar. De Grolsch Veste is verhuurd aan de Uefa ivm de Nations League. De Europese bond had het stadion graag wat eerder willen overnemen. Dat kon niet want de FC moest nog nacompetitie spelen. Vooral de penningmeester van de club was daar heel blij mee, want hij incasseerde de recette van twee extra wedstrijden die beide keren een volle bak opleverden + Europees voetbal. Wellicht kan de penningmeester het geld (minstens een half miljoen euro’s) en ook nog het huurgeld van de Uefa meteen doorsluizen naar de heren Streuer (foto) en Bruggink. Want zij moeten de boer op voor nieuwe spelers.
De ploeg die op de bekerwedstrijd tegen Ajax na geen enkele thuiswedstrijd verloor – hoe knap is dat en wat waren die wedstrijden schitterend – valt behoorlijk uit elkaar, zo is de verwachting. Ze zijn nu allemaal op vakantie, want het is klaar en vreemd genoeg hadden de bondscoaches van Oranje en Jong Oranje niemand nodig van de FC, dat – volgens sommige analytici – het mooiste voetbal van het afgelopen seizoen op de grasmat had gelegd.

Dat wil zeggen op de grasmat van de Veste, want de uitwedstrijden waren stukken minder qua niveau en qua punten. Wat daar de oorzaak van was, is voer voor psychologen. Ik zie het ook als een smetje op het blazoen van Ron Jans en zijn mensen. Hadden zij voor dat probleem wellicht een sportpsycholoog moeten toevoegen aan de staf? Of erbij moeten halen in een deeltijdbaan? Was dan een plek bij de eerste drie wel haalbaar geweest? Is dat wel geprobeerd?

Jans, zijn assistenten en hun spelers hebben niettemin een schitterend seizoen gecreëerd en beleefd. De staf gaat (behalve Sander Boschker en Jeffrey de Visscher) met opgeheven hoofd door de voordeur van de Veste naar buiten en dat is vaak anders geweest bij de FC. De spelers Wout Brama, Ramiz Zerrouki en Denilho Cleonise liepen door dezelfde deur naar buiten. Wie volgt? De grillige Cerny zou zijn puike seizoen kunnen verzilveren, de even grillige Misidjan idem, Plegezuelo idem, Brenet wellicht, zeg het maar. Geen makkelijk klusje voor Streuer & Bruggink. We zullen zien wie er komen en wat de nieuwe technische staf ermee gaat doen.
(foto FC Twente)