WK74 IN HENGELO

Op het WK 74 gebeurde van alles. Oranje voetbalde de pannen van de Duitse daken en maakte indruk met het zogenaamde totaalvoetbal. Uiteindelijk werden Michels cs tweede en lieten ze de titel aan Duitsland. Wat een pech was dat, wat een teleurstelling ook. Liefst 47 jaar na dato is het nog altijd gespreksstof voor een zaal vol voetballiefhebbers en dan vooral voor de grijze duiven die het WK74 volop meegemaakt hebben.
De schouwburg hier ter stede had de primeur. Collega Eddy van der Ley had Willem van Hanegem, Johnny Rep en Wim Rijsbergen uitgenodigd om dat WK op het podium van de grote zaal nog eens wedstrijd voor wedstrijd na te bespreken.
Het was leuk. De mannen vertelden en wat extra plezierig was, ze gaven ook details prijs die nooit eerder bekend waren geworden.
Zo koos Michels tot grote schrik van Van Hanegem voor Jongbloed als keeper. Hij had liever Schrijvers gehad. Vooral bij die penalty in de finale had de toenmalige FC Twente-keeper meer kans gehad, volgens De Kromme, omdat hij breder was.
De spijkerharde middenvelder vertelde ook dat hij met Piet Keizer de kamer in het hotel te Hiltrup bij Münster moest delen. “Maar ik douchte me bij anderen op de kamer”, zei De Kromme, “want Piet gebruikte het bad om er maden in te kweken die hij nodig had bij het vissen in het meer achter het hotel.”
Rep vertelde dat Kees van Ierssel zijn kamergenoot was. “Aardige man, maar wel een dooie”, zei het Goudhaantje.
De scène in het zwembad, waaraan Bild Zeitung volop aandacht besteedde, had het drietal niet meegemaakt. “Ik kon niet zwemmen”, zei Van Hanegem. De beide anderen waren er ook niet bij, zeiden ze met een stalen gezicht.
Wie dan wel, afgezien van Johan Cruijff? De gebroeders Van de Kerkhof? “Nee”, lachte Van Hanegem, “die waren te lelijk om vrouwen te pleasen.”
Humor om te lachen dus, gisteravond in de Hengelose schouwburg. Ver terug in de tijd. Niettemin zaten er ook tieners en dertigers in de zaal. Het blijft leuk, praten over het enerverende maar ook vermaledijde WK74.