WEEKJE WEG

We waren een weekje weg. Even ontspannen, paar steden bekijken in het immense land van onze oosterburen (Leipzig is een aanrader), genieten van landschappen die we hier niet hebben etc.

Maar dan mis je ook weer wat. ‘t Kampioenschap van Heracles, de club waar ik altijd graag mocht vertoeven toen ik daar beroepshalve regelmatig kwam, het BAM-festival, het schakelprogramma van de eredivisie van afgelopen zondag met – zo las ik intussen – de show van FC Twente, de afgang van PSV en meer interessante gebeurtenissen in de vaderlandse voetbalwereld, zoals het gedoe rond Slot die de lokroep van The Spurs niet kan weerstaan, waardoor dan weer de weg vrij is voor Peter Bosz om hem op te volgen.

En dan komt daar nog het afscheid van Wout Brama bij. Dat was vandaag het grote nieuws. Ja ja, er gebeurde veel meer in de afgelopen dagen, overal ter wereld, Zelenski in Arabië, Rutte bij Genee en Derksen (niet gezien dus), de Jutta Leerdam-soap, een prinses in een badpak of zoiets, Bruce Springsteen en zo voort. Ik moet het allemaal nog lezen in de kranten die hier keurig opgestapeld liggen te wachten.

Nog even terugkomend op de titel van Heracles (foto boven). Ik kijk er niet van op, want na de degradatie van een jaar geleden maakten Nico Hoogma en Hendrie Krüzen hun rentree bij de club en dat zijn mannen die wel weten wat ze willen. Dat zal ook volgend seizoen weer blijken. Hoogma haalt een paar degelijke eredivisiespelers erbij en Krüzen zorgt wel dat ze vlot en vaardig ingepast worden.

Dat Arne Slot weggaat bij Feyenoord, had ik niet verwacht. Vorig seizoen haalde hij vijftien nieuwe spelers, maakte er een team van en werd kampioen. Vervolgens mag hij dezelfde jongens naar een nieuwe titelstrijd en in de Champions League leiden. Dat wil je toch als succesvol hoofdcoach. Maar hij kan blijkbaar de verleiding van de Premier League niet negeren. Hij heeft schoolgaande kinderen, verdient in de Kuip een riant salaris, is daar intussen een idool van al die trouwe fans, maar vertrekt desondanks. Of zijn het de dollartekens in zijn blauwe ogen?

FC Twente is in topvorm en dat is knap. Dat trainers en spelers in de slotfase van de competitie zo lekker voetballen, is een groot compliment waard. Tuulk, ze zijn er nog niet. Zondag Ajax onder de voet lopen, dat zou wat zijn en dan daarna nog de nacompetitie. Vasthouden die vorm, zou ik zeggen, hoe moeilijk dat ook is. En daarna maar afwachten wie naar andere clubs gaan verkassen.

Eén ding is al zeker, Woutje stopt ermee (foto onder). Dat had ik verwacht. Dat hij een fantastisch afscheid moge beleven. Maar dat gaat wel lukken. En hopelijk kan hij zondag nog een half uur meedoen.

(foto’s respectievelijk FC Twente en Heracles)