VOOR DE KONINGIN

Alle lof voor Thymen Arensman die gisteren een zware bergrit won in de Vuelta. De Gelderlander van DSM was de winnaar van de zogenaamde Koninginnerit en dat is een grote eer. Met Arensman heeft 111 keer een Nederlander een etappe gewonnen in de Ronde van Spanje. Gerben Karstens won er 14.
Waren er ook Twentse winnaars in de Vuelta?
Jazeker. Hennie Kuiper natuurlijk. Bijna won hij de Ronde van Spanje in 1976, droeg de gele trui tot de voorlaatste etappe, maar kreeg pech en werd uiteindelijk zesde. Wel won hij dat jaar een etappe, dwz zijn Ti-Raleigh-ploeggenoot Haritz won de vierde etappe nipt voor Hennie, maar werd later wegens dopinggebruik uit de uitslag geschrapt.
Hennie had een jaar eerder ook al een etappe gewonnen. Dat was een bergrit. Hennie finishte toen solo in Miranda de Ebro. Hij eindigde dat jaar als vijfde in het eindklassement.

Jos Lammertink (foto boven) uit Wierden won eveneens twee etappes in de Ronde van Spanje. Dat was in 1980. Hij won toen in Burgos de zesde etappe door een lange ontsnapping keurig af te ronden. Na afloop droeg Jos de etappezege op aan Koningin Beatrix. Een jaar later won hij weer een etappe. In Sevilla won hij de sprint van een groep van 48 renners.

Dan Erwin Nijboer uit Denekamp (rechts). Hij won in 1990 de vierde etappe. Na een lange vlucht was hij sneller dan zijn de Italiaanse medevluchter Tebaldi. Acht seconden later volgde het peloton.

Tom Stamsnijder (foto onder) werd in 2007 tweede achter Andreas Klier die later betrapt werd op doping, waarna hij al zijn resultaten kwijt was. Zodoende werd Tom in die Vuelta in Pacheco winnaar van de dertiende etappe.
Wie volgt?