TWIJFEL

Rutte 4 kan van start gegaan. De koning heeft het 20-koppige gezelschap ministers + een aantal staatssecretarissen beëdigd. “Hè, hè, eindelijk”, verzuchtten 17 miljoen landgenoten.

Nu gaat het gebeuren. Raar eigenlijk, liefst 20 ministers. Sommigen hebben één opdracht en zijn dus eigenlijk staatssecretaris. Een minister voor mijnbouw, voor armoede, voor natuur en stikstof, voor langdurige zorg en sport. Waarom krijgen die het predicaat minister? Weet iemand dat? Had de eerste bezuiniging kunnen zijn…

Rutte predikt nieuw elan en formeerde deze nieuwe ploeg. We geven ze uiteraard het voordeel van de twijfel. Maar heeft u veel fiducie in deze groep? Onbekende namen en bekenden uit het vorige kabinet of uit de kamer. Mensen met veel expertise op een bepaald terrein, werden door Rutte naar een voor hen onbekend werkveld gedirigeerd. Rutte heeft in al die jaren steeds weer bewezen dat hij de intelligentie mist om de juiste man | vrouw op de juiste plek te zetten. Op alle ministeries waar hij bij de start van Rutte 3 een VVD’er posteerde, zat aan de finish een ander. Dan weet je genoeg.
Ik hou derhalve op deze eerste dag mijn hart vast. Rutte schoof en schoof en schoof met zijn pionnen en zo kon het gebeuren dat deskundige ministers op een plek zitten waarvoor ze geen ervaring hebben en andersom. Zet ze op de plek waar ze zich vanuit hun specialiteit op hun plaats voelen. Hoe logisch is dat? Pieter Omtzigt zei het al, geen enkele topcoach maakt opeens van de keeper een spits en van de rechtsbuiten een linksback.
Niettemin is er nieuw elan. Vooruit met de geit dan maar. Loat goan…