TWENTSE NUCHTERHEID

10-7-2021
Respect en hulde voor Björn Kuipers, de man die zondag in Wembley de EK-finale tussen Italië en Engeland gaat leiden. Hopelijk fluit hij een foutloze wedstrijd. De finale van het EK is een prachtige kroon op een buitengewoon fraaie loopbaan. Voor mij is Björn dé sportman van het jaar.
Ik herinner me nog de eerste wedstrijd die ik van hem zag. Dat was Telstar-Heracles, ergens in het begin van deze eeuw. Dat wil zeggen, ik zag hem pas ver in de tweede helft. Toen pas keek ik om mijn opstellingenpapier om te zien wie toch die kleine, parmantige scheids was. Oh verrek, dat is Kuipers, die jonge Oldenzaler die sinds kort in het profvoetbal actief is.
Wat dat wil zeggen? Dat hij goed floot. Een goed fluitende scheids zie je niet en hoor je nauwelijks.
Toen hij in de eredivisie ging fluiten, zag ik hem vaker. Onder andere eind december 2005 bij Heracles – Vitesse. In de eerste helft begon het te sneeuwen. In de tweede helft kon je geen lijn meer zien, maar Björn liet gewoon doorspelen. Staken heeft geen zin, dacht hij, laten we die wedstrijd gauw afmaken. Heracles was oppermachtig en won met 3-1.
Ik heb hem een paar keer mogen interviewen. In maart 2014 voor het voormalige weekblad De Roskam keken we samen oa terug op 2013 waarin hij met zijn collega’s Zeinstra en Van Roekel zeer goed gepresteerd had en overal ter wereld geprezen werd.
Hij zei daarover: ‘Ik kan echt zeggen dat ik daar altijd met Twentse nuchterheid op reageerde. Van roze wolken stappen wij zo weer af, hoe goed we ook gefloten hebben, hoe groot de zak vol complimenten na afloop ook was. We realiseren ons elke keer dat er al snel weer een volgende wedstrijd op de rol staat en ook dan moeten we weer scherp zijn. Zo ben ik opgevoed. Mijn vader en moeder hebben bijzonder hard gewerkt. Ik weet wat het is. Normaal doen is het devies.’
Later in 2014 floot team Kuipers op het WK in Brasil.
In het boek “Hoe mooi is Twente wel niet” (2019) zegt Kuipers:
‘Dat nuchtere in ons Twentse DNA komt me uiteraard als scheidsrechter goed van pas. We zijn niet hoogdravend. We zijn zeker trots op de dingen die we realiseren, maar we vinden het ook normaal dat we dat doen.’
Op de foto bij zijn reactie op de vraag hoe mooi Twente wel niet is, moest per se de plaatselijke Plechelmus Basiliek. De actiefoto (uit 2014) is van Eric Brinkhorst.
Laten we nogmaals hopen dat hij morgen opvalt door niet op te vallen.

De actiefoto (uit 2014) is van Eric Brinkhorst.