STILTE VOOR DE STORM

Mijn overbuurman heeft het niet meer. Hij is verwoed fan van de FC, heeft een jaarkaart en is vooral verzot op de competitie. FC Twente stoomt op naar de top-3, zegt hij dan. Hij is optimistisch en hoopt vurig op de tijden van vijftien jaar geleden. Maar nu. “We zitten in de laatste week van de transferperiode. Het is zo stil”, zei hij gisteravond. “PSV, Feyenoord en vooral Ajax shoppen maar door. En wij?” De spanning stond op zijn gezicht.
“Stilte voor de storm”, zei ik.
“Van Bergen (foto) schijnt te komen van Reims”, zei hij. “Dat is een snelle jongen op de vleugel. Altijd goed, al had ik liever die Manhoef van Vitesse gehad.”
“Als een speler bij een Franse subtopper als Reims behoorlijk mislukt is, kan het dan voor de FC wel een aanwinst zijn?” vroeg ik hem.
“Dat weet je nooit”, zei hij, “en Joseph kent hem van vroeger.” Hij liep weer door en zei enigszins filosofisch onder het weglopen: “Een speler die hier niet slaagt, kan daar wel slagen. Daar zijn voorbeelden van.”
De buurman (en ik ook) geeft Van Bergen het voordeel van de twijfel.
Intussen is bekend dat hij voor vier jaar tekent bij de FC. We zullen zien wat deze kleine vleugelflitser gaat brengen.

Eiting dan. Die komt ook. Want er is geen weg terug. Daar passen Bruggink en de slimme Streuer een mouw aan. Goeie speler. Een aanwinst, dat weet ik nu al zeker.
En verder. Brenet gaat. Jammer. Dat vinden velen met mij. Een verrassende voetballer. Rechtsback, middenvelder en aanvaller tegelijk. Schijnt achter de schermen geen makkelijke jongen te zijn, hoorde ik van een insider. Maar maakt dat wat uit? Een goede leiding moet ook met minder makkelijke spelers om kunnen gaan. Hoort erbij.

Maar wie gaat Brenet vervangen? Sambo wordt genoemd. We zullen zien.
En wie gaat linksbuiten spelen? En wie wordt linksback als Smal er niet is, zoals nu het geval is?
Het worden spannende dagen voor de overbuurman en al die andere duizenden fans. Mijn collega Leon mag dan gezegd hebben dat een vijfde of zesde plaats ook okay is, ik vind dat de top-4 het absolute doel moet zijn. Dat past bij FC Twente, dat past bij de nooit versagende fans, dat past bij de status die in enkele jaren weer op het niveau is van vijftien jaar geleden toen de FC ook opstoomde naar de bovenste plaatsen van de eredivisie met de daaraan vast zittende Europese wedstrijden als bonus.
Is er al weer nieuws van Bruggink en/of Streuer?