SENANG IN TWENTE

foto serge ligtenberg

De dood van Wouter Muller gistermorgen verraste heel Enschede en ook de regio. Mij ook. Ik kende hem vrij goed, sprak of interviewde hem een aantal keren, zag hem optreden. Zijn persoonlijkheid was vervuld van sympathie.

Ineens is hij weg. Vertrokken naar het hiernamaals. Je gelooft het haast niet, maar het is zo. Zijn liedjes blijven over, zijn verstandige woorden in verzen en columns. Soms serieus, soms ironisch. Over Indië waar hij 75 jaar geleden geboren werd, over Nederland, over de samenleving.

In mijn boek HOE MOOI IS TWENTE WEL NIET schreef hij in 2019 dat hij zich zo enorm thuis voelde in Twente, zo senang.

Hij schreef: ‘Maar waardoor komt dat dan? Ik kwam toch uit een heel ander land (Indië), met een ander klimaat, een andere huidskleur, een andere achtergrond en andere cultuur. Ik kwam ook niet uit een arbeidersmilieu, maar hoorde als Indische jongen bij de 350.000 Indische Nederlanders die noodgedwongen uit Indië weg moesten. En die hier in Holland opnieuw moesten beginnen. Een land dat vlak na de oorlog bovendien niet om al die Indo’s zat te springen. Met Nederlanders die ook vaak niet wisten waarom al die ‘bruintjes’ hier kwamen.

Zo bezien is het niet vanzelfsprekend dat ik me zo senang ben gaan voelen in Twente. Ligt dat dan aan de schoonheid van het Twenteland, de Dinkel, het Lutterzand of Ootmarsum?

Nee, daar ligt het niet aan. Dat ik me hier zo thuis ben gaan voelen ligt niet aan de natuur, maar aan de ménsen. Die heb ik jarenlang leren kennen als mensen die niet oordelen hoe je eruit ziet, maar hoe je bént. En daarom zeg ik: het mooiste van Twente zijn de Twentenaren’, aldus Wouter.

Op Wouters verzoek maakte Ebo Fraterman de foto die bij zijn verhaal hoorde. Hij zei: ‘Het Indiëmonument in het Enschedese Blijdensteinpark is ook een reden om me in Twente ‘senang’ te voelen. Het is het oudste Indiëmonument in ons land en een terecht eerbetoon aan alle gevallenen in de strijd om vrijheid en vrede in de Oost.’
De portretfoto is in 2019 gemaakt door Riet Vos.
RIP Wouter