RECORDS

Ja ja, Thom Hoffman wordt vandaag 65 en Hans Teeuwen 55. David Neres is 25 op deze derde maart. Ik zie het allemaal voorbij komen op allerlei media, sites of waar dan ook. Maar wat ik aan de serie jarigen van deze dag nog wel even wil toevoegen is de 75ste verjaardag van de Vliegende Tandarts, Gerrit Wolsink uit Hengelo G. Ooit mocht ik hem interviewen, want hij was een paar keer BIJNA wereldkampioen motorcross. Mijn vader zei altijd (in het Twents): Bijna is nog niet half. Maar goed. Gerrit was heel goed en stond bovendien aan de basis van de topsong Oerend Hard.

En wie ook jarig is vandaag, dat is de Rotterdamse oer-Twentenaar Kick van der Vall. Hij wordt 76. Was bijna (echt bijna) zijn hele leven lang in dienst van FC Twente. Gaat bij de club nog altijd gewoon door als commerciële man. Maar mijn leeftijdgenoten en nog oudere (en jongere) voetballiefhebbers weten ook hoe goed hij kon voetballen. Kick was destijds de eerste, behendige, technisch hoogbegaafde speler op positie 6 (verdedigende middenvelder).

Maar waar ik naartoe wil: het is ook de verjaardag van Erik Groeleken (foto). Deze oud-profvoetballer is vandaag 56. Niks bijzonders, maar het is wel leuk om even te melden dat deze goedmoedige Enschedeër een record bezit. Geen Nederlandse profvoetballer kwam voor zoveel clubs uit als Erik. ‘Als je niet verder komt dan je voortuintje, mis je veel van het leven’, luidde zijn credo.

Zijn loopbaan als voetballer voerde hem vanaf de amateurclub Vosta achtereenvolgens langs de profclubs FC Twente, Go Ahead Eagles, FC Groningen, Maccabi Haifa (Israël), NEC, de vier Duitse clubs Preussen Münster, Tus Paderborn, Arminia Bielefeld en SG Wattenscheid 09, FC Linz (Oostenrijk), FC Gueugnon (Frankrijk), FC Reading (Engeland), AS Beauvais (Frankrijk), FC Caracas (Venezuela), weer drie Duitse clubs FC Oberneuland, FC Einheit Wernigerode en Hövelhofer SV en daarna nog voor de amateurclubs De Tubanters, SV Altstätte (Duitsland) en de vv Glanerbrug.

En daarbij is het ook nog steeds de enige Nederlander die ooit als prof in Venezuela voetbalde. Mooi toch. Hoe zou het nu zijn met deze oud-speler die zo oerend hard kon schieten?
Opsporing verzocht!