OUD-WERELDKAMPIOEN BERT BOOM WORDT VANDAAG 85

Op de dag dat in zijn achtertuin te Enter de Ronde van Overijssel voor de 69ste keer op de rol staat, verjaart Bert Boom. De oud-wereldkampioen achter grote motoren (in ’69) was er veertien keer bij als renner. Hij werd één keer derde (1970). Bert wordt vandaag 85 jaar.
Vorig jaar maakte ik een serie van 52 afleveringen over zijn zeer gevarieerde (wieler)leven. Bert was in 1976 ook nog wereldkampioen op de weg bij de veteranen en dat was ongeveer een maand of zes na een zware operatie waarbij een tumor uit zijn hoofd verwijderd werd die – zoals hij vaak verteld heeft- zo groot was als een mandarijn.
Talloze koersen schreef de man uit Enter op zijn naam. Enkele klassiekers, veel rondjes om de kerk, vooral in Oost- en Noord-Nederland en in Duitsland. Hij won als stayer op het WK baan in 1971 ook nog brons, coachte wereldkampioen veldrijden Hennie Stamsnijder bij het WK veldrijden in 1981 en was bovenal leermeester van talloze jonge coureurs die het vak van wielrenner wilden leren. In de eindjaren vijftig al organiseerde Bert wintertrainingen voor wie maar wilde, want hij vond dat de renners destijds na het seizoen veel te lang pauzeerden. De man die bekend staat om zijn humor was ook prins Carnaval, hij was gemeenteraadslid, hij werkte jarenlang voor Shimano, hield overal in het land lezingen over de geheimen van de fiets en was mecanicien van onder andere de nationale vrouwenrolstoelbasketbalploeg en van gehandicapte baanwielrenners op de paralympics. Hij reisde met deze ploegen de hele wereld over.
Te veel om op te noemen. Op de dag van de Ronde van Overijssel die in 2000 door zijn zoon Bart gewonnen werd, viert de veelzijdige Enternaar zijn 85ste verjaardag.