ASSISTENTEN

Joseph Oosting heeft kennelijk de wens geuit zijn assistenten Uneken en Duits mee te willen nemen naar Twente. Niets ten nadele van deze twee mannen, misschien zijn het uitstekende assistenten bij RKC, maar heeft de FC hen nodig? Oké, Ivar van Dinteren en Adri Bogers vertrekken. Dan heb je vacatures. “Dan vragen we Uneken en Duits wel”, opperde Joseph. “Ik heb altijd goed met die mannen gewerkt.” Want Joseph zoekt bij het veel grotere FC Twente naar houvast, naar helpers die achter hem staan, die hij kan vertrouwen. Zo schijnt dat te werken.

Ik ga er uiteraard niet over, maar ik betwijfel of je die wens moet vervullen. Zeker niet voor allebei. Bij de FC hebben ze Jeffrey de Visscher al (is ook assistent van de hoofdtrainer) en ook op de voetbalacademie werken trainers die in aanmerking komen. Een technische baas – in dit geval het duo Streuer (foto)/Bruggink – moet altijd eerst naar eigen mensen kijken. Daar ben je cultuurbewaker voor, zoals dat zo deftig heet. Je moet ambitieuze eigen mensen de kans geven door te schuiven en als baas heb je ook de taak om door te selecteren. Kan een jeugdtrainer doorgroeien? Kan hij beter of ook renderen op een andere positie of komt hij wellicht zelfs in aanmerking om bij de A-selectie te werken. Je moet ook scouten binnen eigen gelederen. Zijn er geschikte mensen – en die zijn er, heb ik me laten vertellen – dan hebben die voorrang. Ze verdienen het en kennen de club intussen al.

Dan heb je nog geschikte, potentiële assistenten die al eerder bij de FC hebben gewerkt en in het verleden werden geloosd. Bekendste voorbeeld is Theo ten Caat. Hij zorgde ervoor dat afgeschreven mannen als Zerrouki en Wieffer, die in de periode Van Leeuwen geen kans kregen, aan het voetballen bleven en uiteindelijk toch nog heel goed terecht kwamen.

Als Joseph toch iemand mee had willen nemen, dan had ik liever Seuntjes. Hij mag dan lui zijn bij balverlies, bij balbezit is hij goud waard. Lees zijn statistieken er maar op na. Maar Streuer twijfelde aan hem, zo las ik. Seuntjes gaat naar Utrecht…