NOPPERT

De kop is eraf. Heb al een paar WK-wedstrijdjes bekeken. Over het gedoe eromheen valt ook veel te zeggen, maar laten we nu vooral even letten op de landenteams en hun niveau.
Oranje was zeer matig. Louis heeft het nog niet op de rij. Wonderlijk was de beslissing om de onervaren Andries Noppert op doel te zetten. Het pakte goed uit, zoals LvG altijd de juiste besluiten neemt. Andries mag, nee hij moet blijven. Als hij maar geen heimwee krijgt…

Ik moest aan mijn voormalige dienstmakker Klaas Noppert denken. Ook zo’n lange, stoicijnse Fries. Althans zo leek het.

Andries komt uit Joure, Klaas kwam uit Stiens. Hij leerde me hoe je de naam Stiens dient uit te spreken. Stiejuns, zoiets. We kwamen op in Ossendrecht. Ik kreeg in het stapelbed aan het raam de bovenste, Klaas de onderste matras toegewezen. In de eerste week werd ik steeds wakker om vier uur in de nacht, omdat Klaas dan uit bed ging en voor het raam ging staan. Dat had ik pas na drie dagen door. Nog voor de dag begon te krieken, stond Klaas voor het raam in de verte te staren. Na een paar nachten kroop ik naar het voeteneind en trok hem zachtjes aan de mouw.
“Kun je niet meer slapen, Klaas.”
“Nee, ik sta hier en laat me met rust”, reageerde hij bits.
De andere dag sprak ik hem erover aan. “Ik sta thuis altijd om half 4 op, want dan gaan mijn ouders en ik de koeien melken.”
Hij zei het kortaf. Vraag niet teveel, bedoelde hij.
Maar ik vroeg erop door. Starend in de oneindige ochtendschemering zag hij zijn ouders in het verre Stiens van koe naar koe gaan en zag hij ze de andere werkzaamheden doen. Hij keek me nog even aan en begon ineens te huilen. “Ik heb zo’n ontzettende heimwee”, zei hij toen half in het Fries en half in het Nederlands. “Dat wil je niet weten. Ik wil naar huis.”
De dagen erna stond hij weer elke ochtend om 4 uur voor het raam. Een week later echter werd Klaas Noppert naar huis gestuurd en ik heb hem nooit meer teruggezien.

Het is te hopen dat Andries, zijn achterneef zal ik maar zeggen, nog een tijdje in Qatar vertoeft. Zonder heimwee graag.

Na de 2-0 volgen Ecuador en Qatar. Andries houdt zijn doel schoon. Zes punten erbij voor Oranje. Ja, ik zag Argentinië verliezen van underdog Saoedi-Arabië. Niettemin zal NL volgende week om deze tijd zes punten erbij gaan tellen en winnaar van de groep worden. Ecuador is te doen en zelfs mijn club WVV, uitkomend in de derde klasse A, zou het elftal van Qatar nog goed partij kunnen geven. Dus zal de LvG-clan daar zeker korte metten mee maken, want dan is het gezelschap inclusief Memphis intussen ingespeeld geraakt en kan Oranje doorgaan op de weg naar de finale.
(foto’s KNVB)