KING LOUIS

We hingen gistermiddag aan de lippen van de Nederlandse Koning Voetbal. Veel landgenoten stemden af op de persconferentie van Louis van Gaal. Het is altijd weer een animatie van de eerste orde. En het waren niet alleen de voetballiefhebbers, die hem live wilden zien oreren, maar ook veel andere Nederlanders die graag van de grootmeester zelf wilden vernemen, wie hij had uitverkoren voor de reis naar en door Qatar of die het sowieso een feestje vinden om hem te zien en horen.

Voor een narcist als Van Gaal was 11-11-’22 een hoogtijdag. Bijna geen enkele Nederlander kan het woord IK zo mooi uitspreken. En bijna niemand die een persconferentie geeft, neemt het woord IK zo vaak in de mond als Louis. Karakteriseer hem daarom niet botweg als narcist, zeg ik tegen mezelf, maar als sympathieke narcist.

Jasper Cillessen was de pineut. Conclusie: hij past niet in het zogenaamde groepsproces. Mark Flekken viel ook af. Bijzonder, want de Limburger keept al weken uitstekend. Kijkers van de Europese wedstrijden van Freiburg cq de Duitse Sportschau kunnen dat beamen. Zij wisten ook dat Jeremie Frimpong van Bayer Leverkusen een uitstekende aanvallende verdediger is en inderdaad heeft Louis dat ook meegekregen, want dit grote talent mag wel mee.

Gelukkig valt er genoeg te bespreken over de selectie. Dat is zo fijn als je je bevindt aan de bar, de stamtafel, op verjaardagen, op de app of waar ook ter wereld. Ja, er zijn twee Tukkers bij, Remko Pasveer en Wout Weghorst. Proficiat mannen. Helaas was mijn clubgenoot Mike te Wierik al eerder uit beeld geraakt. Verder is het opvallend dat afgezien van de zeven geselecteerde Ajacieden die net als Cillessen bijna zonder uitzondering uit vorm zijn, er van Feyenoord maar één speler bij zit, van PSV drie en van de runners-up FC Twente en AZ niemand.

King Louis had nog een opvallende uitspraak. Oranje gaat voor de wereldtitel. Dat moet hij ook zeggen, maar ik neem toch aan dat hij weet dat van de acht Brazilianen die in de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid van de partij waren, er zeven geselecteerd zijn. Doe daar Neymar nog bij en wellicht Antony (ex-Ajax) of Marquinhos (PSG), Raphinha (Barça) Gabriel Jesus (Arsenal) of Alex Sandro van Juventus en je hebt de wereldkampioen al in kaart gebracht.
Geen enkel land kan tippen aan Brasil. Let op mijn woorden. Maar als Louis het flikt met zijn jongens, ben ik de eerste om hem van alle kanten te bewieroken.
(foto KNVB)