HEYA DE KEU

Fragiel en een beetje bibberend van de kou stond hij daar op de middenlijn in de Veste. Vijf meter vanaf de zijlijn. FC Twente had bedacht om Eddy Achterberg gisteren na de wedstrijd nog even te eren met een openbare felicitatie, omdat hij een dag later (vandaag dus) 75 jaar zou worden. Maar het sloeg niet aan. Jammer, want Eddy, alias De Keu, zou een staande ovatie verdiend hebben voor zijn enorme inzet voor de FC. Het gebeurde te onverwacht. Jan Bruins, de speaker, vroeg nog even de volle aandacht van ons, de toeschouwers cq fans, maar we waren al op weg naar de uitgang. De 25.000 toeschouwers van de wedstrijd tegen GA Eagles stonden bijna allemaal al met de rug naar het veld, zochten de uitgang en dachten nog na over de twee punten die de FC liet liggen tegen de debutanten uit Deventer.

Doe het nog een keer over, zou ik tegen de leiding van de FC willen zeggen, en organiseer het dan beter. Promoveer dan de drie-kwart eeuw oude Keu van ambassadeur tot erelid. Het komt deze hartstochtelijke Twente-man enorm toe.

Toen hij in 1967 binnenkwam in Het Diekman kreeg hij van trainer Kees Rijvers eerst te horen dat hij zich op het veld in moest houden. Geen gele kaarten meer, zei de kleine grote baas. Want Eddy was een gemotiveerde voetballer, bij het militante af. Maar hij was daarnaast nog veel meer. Hij was publiekslieveling, was zanger van het ‘clublied’ Eenmaal zullen wij de kampioen zijn. Gisteren klonk het lied nog door de speakers.

De kleurrijke middenvelder speelde zo’n driehonderd wedstrijden voor de FC die geheel en al zijn club zou worden, ook al werkte hij bij Adidas en was hij een tijdje kroegbaas. Hij werd ook assistent-trainer bij de FC en was dat ook bij Roda JC, Schalke04 en Red Bull Salzburg. Toen dat klaar was, kwam hij terug bij de club die nooit weggeweest was uit zijn hart. Hij werkte op de commerciële afdeling en eigenlijk doet hij dat als een soort ambassadeur nog steeds. Hij is elke dag in de Veste.

Nogmaals heren van de FC, regel een nieuwe, roemvolle huldiging en maak hem erelid of zo.