EINDE BILJARTSPORT

Elf dagen geleden overleed Ben Velthuis (foto), voormalig topbiljarter uit Oldenzaal. Hij was meervoudig nationaal kampioen en won een paar Europa Cups. Hij is 77 jaar geworden. Vrijwel zeker was Ben de laatste topspeler ooit uit deze regio. Want de biljartsport – althans de klassieke spelsoorten – verdwijnen. Vroeger leerden de meeste jongens in hun tienertijd biljarten. Nu niemand meer. Jonge twintigers die de wereldtop bestormen, zijn nergens te vinden. Waarschijnlijk komen ze niet meer in de kroeg, en zo ja dan staat er in die kroeg meestal geen biljart meer. Staat er wel een dan is er niemand die hen leert hoe je een bal effect moet geven of hoe leuk het spelletje tien-over-rood wel niet is. We horen geen fluisterende verslaggever meer op Langs de Lijn en Ben de Graaf kreeg bij Studio Sport nooit een opvolger. Het is gebeurd met de sport, hoewel Dick Jaspers in 2021 nog wereldkampioen driebanden werd. Witte raaf.

Een andere biljart-grootmeester uit deze regio, Jan Brunnekreef (1935-2011), noemde in 1997 in De Volkskrant nog een andere oorzaak van de teloorgang van de biljartsport in ons land. Hij gaf het op de tanende populariteit van het katholicisme. Want volgens Jan was het katholicisme de ideale talentenbron voor de biljartsport. Hij zei: “Op zondagmorgen ging de katholiek met een strak in de plooi getrokken gezicht naar de kerk. Een kwartier na het begin van de mis kijkt hij eens op zijn horloge. Schiet lekker op, denkt hij dan. Even rondspieden. Albert is er, Herman zit wat te schuiven op de kerkbank, aha: Karel is er ook! Mooi, juicht hij inwendig, kunnen we straks twee aan twee biljarten”, aldus de voormalige kampioen uit Goor”.

“De ideale bron voor de biljartsport, is het katholicisme”, zei Jan destijds. “De pastoor zegt A. . . en bij men staan de heren al op de stoep van het café naast de kerk. Een protestant gaat niet rechtstreeks van de kerk naar de kroeg. Die loopt naar huis en houdt op de terugweg het bijbeltje zo hoog dat iedereen kan zien dat hij zijn vrome plicht heeft gedaan. Misschien drinkt hij dan thuis wel een halve liter jenever, maar niet in het café.”
Interessante stellingen van de Goorse kroegbaas, humorist, zanger en topbiljarter van weleer.