FC TWENTES TOPSCORER IS 75

Vandaag viert Jan Jeuring zijn 75ste verjaardag. Fijn dat het kan, want zijn leven bevond zich de laatst jaren niet altijd in rustig vaarwater. Gelukkig gaat het redelijk met hem en kunnen we deze feestelijke gelegenheid benutten om tussen de stroom WK-wedstrijden door weer eens even stil te staan bij de geweldige voetballer die hij was in de eerste glorietijd van FC Twente, eind jaren zestig en jaren zeventig. Hij beheerste de kunst waar het om draait, doelpunten maken. Jan was een trouwe, honkvaste topscorer, want hij bediende met deze vaardigheid slechts FC Twente en Sportclub Enschede.

Hij leek FC Twentes topscorer aller tijden te worden, maar Blaise NKufo dacht daar anders over. Op 23 augustus 2009 passeerde hij de Enschedeër die 103 doelpunten scoorde in de competitie. Toch is Jan voor eens en altijd de topscorer van de club. Als de doelpunten van alle officiële wedstrijden worden opgeteld, staat hij op 140 treffers, NKufo op 138. Ook in de Europa Cup-wedstrijden is hij met een aantal van 19 goals topscorer. Spitsen kwamen en gingen, maar Jan kregen ze niet van zijn eerste plaats af op deze prestigieuze lijst.
Mensen die hem live hebben zien voetballen, herkennen het beeld van de blonde atleet die heen een weer jakkerde tussen de verdedigers van de tegenpartij. Je kon nooit weten of ze misschien een slippertje zouden maken. Hij joeg ze op, dreef ze in het nauw, zwoegde en sappelde de hele wedstrijd om zijn ploeg te helpen met doelpunten. Ook kon hij goed koppen of van afstand schieten.
Johan Cruijff loofde hem, Feyenoord wilde hem zelfs binnenhalen. Maar mede door een zware liesblessure kwam het er niet van. Hij bleef FC Twente trouw ondanks dat de beleidsmakers zich wel eens afvroegen of hij het door zijn energie vretende stijl van voetballen wel een compleet seizoen zou kunnen volhouden.
Doelpunten maken was en bleef zijn lust en zijn leven. Hij deed het tot in zijn laatste wedstrijd aan toe. Dat was de bekerfinale die Twente won in 1977. Even later mocht hij met zijn ploegmaten de enige hoofdprijs afhalen die hij won als prof. Hij stopte derhalve op een hoogtepunt, hoewel hijzelf later besefte dat hij nog wel langer door had kunnen gaan. Hij ging terug naar Sportclub Enschede en werd daarmee in ’79 en ’82 kampioen. Dat hij ook bij de amateurs het doel van de tegenstander kon vinden, laat zich raden: 69 keer scoorde hij nog voor Sportclub.

Hij begon bij de FC met een jeugdcontract. 1500 gulden kreeg hij. “Daar was ik allang blij mee,” vertelde hij mij een tijd geleden, “want ik zat bij FC Twente en dat was mijn grote wens. De dag dat ik voor het eerst naar Twente ging, is een hoogtepunt geweest in mijn leven. Ik vond het fantastisch, dat ik daarvoor in aanmerking kwam.”

Jan debuteerde op 14 augustus 1966 in de thuiswedstrijd tegen GA Eagles. Ook Theo Pahlplatz, Epi Drost en Zoran Misic speelden die middag hun eerste wedstrijd voor de FC. “Ik speelde van meet af aan in het eerste en ben er nooit meer uit geweest”, aldus Jan. “Trainer Rijvers leerde me de krachten goed te verdelen, maar in de rust moest ik altijd van shirt en broek wisselen, zoveel vocht verloor ik. Op een toernooi in Spanje viel ik eens 4.8 kilo af in één wedstrijd.”

Tot slot de cijfers: Aantal wedstrijden en doelpunten voor FC Twente: competitie 327-103 doelpunten, beker 34-15, Europa Cup 32-19, Intertoto 6-3; totaal 399 wedstrijden, 140 doelpunten.