EUFORIE

FC Twente raakt weer op stoom. De eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld, de eerste Europese wedstrijd (tegen Hammarby IF) komt eraan en dat geeft altijd een extra dimensie aan een seizoen. We zullen zien wat deze nog incomplete selectie ervan gaat maken tegen de Zweden.
Ik proef intussen alweer een lichte euforie in de gelederen van de fansites o.d. Ricky van Wolfswinkel en Daan Rots zijn terug van weggeweest, lees ik. Dat bleek uit een paar oefenpotjes. Eerst zien als het echte werk gedaan moet worden, zeg ik dan.
Het duo Streuer/Bruggink is nog aan het broeden op versterkingen. Broedende kippen moet je niet storen, luidt het spreekwoord, maar in het geval Carel Eiting zou ik niet meer te lang wachten. Goeie speler!

Een ander soort euforie stijgt op uit de berichten over oud-FC Twente-spelers die transfers maken. Ze speelden in de jeugdelftallen en gingen daarna weg. Dat levert de FC elke keer een leuke stuiver op. Dank u, zegt de penningmeester en hup daar gaat weer een factuur de deur uit. Maar waarom gingen ze weg? Wat is daar misgegaan. Het is intussen een illuster rijtje. Beukema, Rijnders, Beelen, Wieffer, Van Duiven was al weg, misschien zijn er nog meer. Oh ja, de overstap van Noa Lang naar PSV levert de FC ook nog geld op. Overigens is dat een echte meevaller, want we hebben van hem in het Twente-shirt nauwelijks een doelmatige actie gezien.

Van dat relatief grote aantal jongens dat op jonge leeftijd vanuit de academie naar elders vertrok en nu aan de weg timmert in Nederland en daarbuiten, vraag ik me dus af hoe dat zoal heeft gekund. Waarom haalden ze het eerste van de FC niet? Navraag leert dat het destijds onrustig was bij de academie. Trainers die vertrokken, leidinggevenden die weggingen of weg moesten, meningsverschillen over de potentie van de jongens en vooral ook de nogal plotselinge afscheiding van de trainingsaccommodatie in Twello, want daar kregen Beelen, Beukema, de broers Rijnders en eerder al Berghuis en Tanda hun voetballessen. Het ligt genuanceerd, iedere jonge speler had zijn eigen argumenten om naar een andere club over te stappen, maar toch knaagt het dat FC Twente of Heracles deze jongens niet konden vasthouden. In een aantal gevallen is de onderlinge afstemming niet goed geweest.

Als de penningmeester van de FC de facturen verstuurt naar zijn collega’s bij PSV, Feyenoord, Bologna, AC Milan en andere clubs zal hij dat met een glimlach doen. Geen euforisch, maar een zuur glimlachje. Als die boer met kiespijn, zoiets.
(foto fc twente)