TRUC MET DARIUS

11 november 2021
De TCTub meldde vandaag de komst van een theaterstuk over de legendarische Zuid-Afrikaanse inkomeling Darius Dhlomo. Hij was voetballer bij Heracles, bokser, muzikant, gemeenteraadslid van Enschede en altijd zeer begaan met de ‘gewone man/vrouw’. Prachtig onderwerp voor een theaterstuk. Overigens is er ook al een biografie van hem (2010).
In 2003 waren we voor de dezelfde krant bezig met een bijlage nav het 100-jarig bestaan van Heracles, een club met een roemruchte historie met oa twee landstitels. De voorpagina van de bijlage was mijn pakkie-an. Ik stelde een representatief elftal samen van (oud-) Heraclieden die destijds nog onder ons waren en probeerde hen gezamenlijk op de foto te krijgen. Dat gebeurde op het veld met de Engelse tribune van de amateurs van Heracles aan de Bornsestraat. Ook al een legendarische plek.
Op een middag in april stonden we met fotograaf en tien spelers -jong en oud – plus twee coaches te wachten op Darius die we vanzelfsprekend ook een plek in dat elftal hadden toebedeeld. “Darius wil wel eens wat later komen”, zei een van de spelers. Dan maar even wachten. Na een half uur was Darius nóg niet gearriveerd. Enkele mannen begonnen al te mopperen (een beetje).
Ik belde Darius. Hij was het vergeten. Het speet hem heel erg. “Kan het overmorgen?” vroeg hij vriendelijk. “Dan zal ik er zeker zijn.”
“Nee”, hoorde ik van verschillende kanten. “Dan maar zonder Darius.”
Alle moeite voor niks? Nee, sprak de fotograaf, zet die meneer maar op de plek van Darius. Hij wees op de broer annex chauffeur van Jan Wolters, een van de oud-spelers. Dan ga ik Darius fotograferen in Enschede en zet ik zijn hoofd op het lichaam van die meneer.
De mannen kleedden zich om en stiekem keek ik naar de broer van Jan Wolters en vooral naar de enige landskampioen onder hen, de 86-jarige Ab Dekkers – nickname PingelAppie -, nog altijd een atleet. Geroutineerd stak hij zich in het Heracles-tenue, alsof hij het nog dagelijks deed.

Die vrijdag de tweede mei verscheen de bijlage met het elftal van 100 jaar Heracles, onder wie de breed lachende Darius.

Dit zijn de namen en hun leeftijden van toen.
Achter: Ab Dekkers (86), Ron Dellow (88), Jan Wolters (73), Darius Dhlomo (71), Herman Morsink (62), Hendrie Krüzen (38), Gertjan Verbeek (40).
Midden: Hans Polko (53), Wolfram Arnthof (65).

Onder: Hannes Lalopaua (48), Arend Steunenberg (57), Folkert Velten (38), Mark Looms (22).

Darius is op 13 juni 2015 op 83-jarige leeftijd overleden.