BRYAN RUIZ NEEMT AFSCHEID (3)

BOEK
Inmiddels heeft zich in Costa Rica weer van alles afgespeeld rond het afscheid van Bryan Ruiz. Hij heeft met de selectie van FC Twente meegetraind, zo lees ik op de website van de TCTub. Hij gaat zaterdag één helft bij de FC meedoen en één helft bij Alajuelense, zijn eerste profclub.

Ook heeft de ster van weleer mijn boek intussen ontvangen van Richard Peters, de pers-chef van FC Twente. Het gaat om de Top 50 van FC Twente, het boek dat in 2015 is verschenen tgv het gouden jubileum van de club. Bryan Ruiz is de nummer 1 van die Top 50, maar zelf had hij het boek nog nooit gezien. Nu, ruim zeven jaar na dato, kan hij zelf zien dat het waar is. Hij was de beste speler van de FC in die vijftig jaar. Hij was er blij mee en dat ben ik ook.

Ik vroeg hem destijds wat zijn meest favoriete FC Twente-spelers waren. Dat vond Bryan moeilijk, maar hij noemde er drie. Hij begon met Nacer Chadli. Ik citeer hem even: “Nacer is snel, sterk, kan scoren en kan een assist geven. Ik vond het knap dat hij zo snel ingeburgerd is in de eredivisie. Dan Theo Janssen, want hij is belangrijk geweest voor FC Twente. Hij gaf goede assists, maakte beslissende goals, was mentaal sterk en vocht voor een goed resultaat. Hij speelde in het seizoen onder Preud’homme beter dan het seizoen ervoor. Luuk de Jong vond ik een slimme speler. Ik voetbalde graag met hem. Hij gaf goede passes, maar kon zelf ook scoren.”

Ook vroeg ik hem wie zijn favoriete trainer was geweest. Hij twijfelde tussen Steve McClaren en Michel Preud’homme en liet uiteindelijk in het midden wie van deze twee topcoaches zijn voorkeur had. “McClaren was geduldig. Hij zei altijd dat het allemaal goed zou komen. Preud’homme wilde ons meer laten aanvallen, dat we kansen creëerden, dat we doelpunten scoorden. We moesten meer drang naar voren hebben. Ik was het met de opvattingen van beide trainers eens. Met McClaren werden we kampioen, het jaar erna kwamen we vaker voorin en zelf was ik vrijer op het veld.”
En wie had zijn voorkeur als mens? ‘McClaren was altijd happy, maakte veel grappen. Preud’homme was gefocust, was serieuzer. Hij werkte hard, dacht na over ieder detail en hielp je met alles.”
Wordt vervolgd