15 DECEMBER 2021

Het is een bijzondere dag, deze vijftiende december. We kregen een nieuwe regering onder leiding van de door mij verguisde Mark Rutte die na al zijn fouten, uitglijders, misschattingen en geheugenverlies gewoon weer leiding gaat geven aan een kabinet. Hij gooide er een mega-filosofische term uit bij de presentatie die de geschiedenisboeken in 2121 nog steeds zullen vermelden: ‘We moeten vooruitkijken naar de toekomst’.

Maar halverwege de laatste maand van het jaar 2021 won FC Twente voor de beker van Feyenoord met – hoe verrassend – een doelpunt van Giovanni Troupée. Alleen die prachtige naam al….

Maar weet je wie vandaag 75 jaar is geworden? Piet Schrijvers (foto). Ooit een keeper in het Enschedese doel die nauwelijks te passeren was. Nog altijd is de standvastige Cerberus, de onverschrokken, onverzettelijke, potige Piet met natuurlijk de verdedigers die voor hem stonden (Van Ierssel, Drost, De Vries en Oranen) de minst gepasseerde keeper met tien goals in dertig wedstrijden in het betaalde voetbal. Twente kreeg in het seizoen 1971-1972 in totaal slechts 13 doelpunten tegen, hetgeen nog steeds een record is. (Zijn vervangers Dick Smink en Istvan Kenderesi moesten respectievelijk twee en één keer vissen.)
Piet was ook een echte penaltykiller. In zijn Ajax-tijd stopte hij er liefst 86. Hij mag ook de man van de bijnamen genoemd worden: de Beer van de Meer, het vernederende ‘Lek van PEC’ en de Bolle van Zwolle, zijn enkele van die nicknames.
We hopen dat het goed met hem gaat, want zoals wellicht bekend is, Piet lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
Op deze dag wordt overigens Boudewijn Pahlplatz 50 jaar, de oud-speler en -trainer van Twente. En Alessandro Schoenmaker is 42 geworden. Hij diende veel clubs als trainer van de lichamelijke conditie van de profvoetballers. Hij is dat nu bij Ajax – op voorspraak van Erik ten Hag – waar hij performance-coach genoemd wordt. Maar met FC Twente beleefde hij -zoals hij zelf zegt- de mooiste periode van zijn carrière. In 2010 toen de FC de titelstrijd won, had de Nederlandse Braziliaan zijn zaakjes goed voor elkaar. Bijna het hele seizoen was er nauwelijks een blessure en dat was zeker van groot belang bij het binnenhalen van de landstitel.

Tot slot is ook de Andrès Iniesta van de voormalige hoofdklasser vvHaaksbergen jarig. Benno Assink is vandaag 78 jaar geworden.
Wat een feestelijke dag al met al. Laten we het glas heffen…