VAK 116

FC Twente – Hammarby IF (1-0), een wedstrijd met fenomenen die je liever niet meemaakt. De Zweedse fans die maling hadden aan het eerbetoon inclusief een korte minuut stilte voor de twee recent overleden oud-voetballers van het beschaafde soort, Theo Pahlplatz en Dais ter Beek. Na afloop konden we getuige zijn van een veldslag in Vak 116 met veel Twentse en – naar men zei – Schalke fans.

De vijftig, zestig jongemannen met hun capuchons vielen de Zweden in dat vak op de hoofdtribune massaal aan. Al twee dagen hadden ze diverse potjes adrenaline op het fornuis staan. Met hun optimaal opgefokte karakter gingen ze op de Zweden af, waarvan een aantal zich provocerend gedroeg. Waren de knokkers voor het voetbal gekomen? Wilden ze ervaren hoe Jozef Oosting, de nieuwe coach van de FC, zijn formatie liet spelen? Wilden ze zien wat het elftal zonder de vleugelspelers van vorig jaar – Cerny en Misidjan – en zonder Ramiz Zerrouki kon laten zien aan een vol stadion?

Nee dus. Ze wilden knokken. Het gif moest eruit. Ik zag jonge gasten van 16 jaar die mannen te lijf gingen die met hun zoontje een lekker voetbalavondje wilden meemaken. Triest.
Na afloop zag ik in de hal hoe een tweetal EHBO’ers zich ontfermden over gewonde man. Zijn zoon van een jaar of elf stond er beduusd naar te kijken.

Natuurlijk zijn er intussen foto’s en filmpjes waarop sommige vechtersbaasjes goed herkenbaar zijn. Ik vroeg me af of de ouders hun vechtende puberzoon gezien hebben. En of die ouders zich dan vertwijfeld realiseerden dat er iets in de opvoeding niet goed was gegaan.
Moge de FC ze een stadionverbod opleggen en wellicht zijn er nog meer straffen te bedenken voor het knokkende rapalje.

FC Twentes naam werd bezoedeld. De club krijgt straf, geldboetes. Duizenden onschuldige fans worden gestraft als de Uefa de FC een thuiswedstrijd zonder publiek zal laten spelen. Wat jammer allemaal.