MOEDER

De twee heren op bijgaande foto worden vandaag 71 jaar. Toen de foto genomen werd, waren ze 63. René en Willy van de Kerkhof speelden vijftig jaar geleden bij FC Twente en dat was heel plezant. René (midden) was enorm snel. Hij werd wel eens teruggefloten voor buitenspel, terwijl hij op zeker net voor de middenlijn was vertrokken voor een ren langs de lijn. Mijn vader zei vaak: “Hij kan de corner voorzetten en vervolgens zelf inkoppen, zo snel is die Kerkhof.”

Zijn broer Willy was ook buitenspeler, maar werd bij de FC al gauw opgeleid tot ‘stofzuiger’.
Kees Rijvers had de tweeling van de Rooms-Katholieke sportvereniging Mulo in Meppen gezien in een wedstrijd van het Nederlands amateurelftal. Allerlei clubs wilden René, maar Rijvers adviseerde het FC-bestuur om ze allebei te nemen. Dat was een goede zet. De heren moesten namelijk niet onderhandelen met een slimme manager, maar met de moeder van de Helmondse jongens. Door ze allebei te willen inlijven, ging hun moeder na drie gesprekken met een overgang naar Twente akkoord.

“De contractbesprekingen met FC Twente vergeet ik nooit”, vertelde René mij ooit. Voor de ondertekening reisde mijn moeder mee naar Enschede. Dat was heel leuk voor haar. Ze was Helmond nog bijna nooit uit geweest. In Enschede viel ze op het station en had de knie gekneusd. Voor de handtekeningen gezet konden worden, moest ze eerst naar het ziekenhuis. De heren Hilbrink en Olijve waren erbij. Mijn moeder had vertrouwen in hen. Ik weet nog dat mijn moeder niet met de trein terug naar huis kon reizen. Hans Busschers, de chauffeur van Hilbrink, bracht ons terug naar Helmond.”
Prachtig, 52 jaar geleden alweer.