LEO HORN

Dat Leo Horn (1916-1995) een zeer eigenzinnige scheidsrechter was, weten de oudere voetballiefhebbers nog wel. Sportclub Enschede weet er ook van mee te praten. In 1958 boorde hij de toenmalige topclub het Nederlands kampioenschap door de neus. Gerrit Moddejonge (1928-2019) scoorde op aangeven van Abe Lenstra die de bal terugtrok. Maar Horn floot af voor buitenspel.

Gerrit vertelde me een paar jaar geleden nog dat zelfs de mensen van DOS zeiden dat Sportclub erin geluisd was door Horn (foto). “Abe trok de bal voor, ik passeerde Hans Kraay en schoot de bal in de hoek. Horn zat fout. Ik zal het nooit vergeten. Ik weet nog dat ik heel kwaad was, maar wat kon je eraan doen. Horn was een grote jongen in de scheidsrechterswereld”, aldus Gerrit.

De beelden bevinden zich in het archief van de club. Ik stel voor de VAR er nog eens naar kijkt…
Ik moest aan Horn denken, omdat Dais ter Beek vandaag jarig is. Hij wordt 86. Hij speelde jarenlang voor Sportclub. Ook Dais beschreef me ooit eens een merkwaardig voorval met Horn in de hoofdrol.
“We speelden thuis tegen Heracles. De stand was kort voor tijd nog steeds 0-0, toen ik erdoor ging en op doel schoot. Maar Herbert Finken, de stopper van Heracles, tikte de bal met de handen over de lat. Ik keek meteen naar scheidsrechter Leo Horn, maar die gaf een corner. Ik naar hem toe. Dacht je, zei Horn, dat ik zo’n slechte wedstrijd door een penalty laat beslissen?”

Dat was Horn. Hij zette af en toe de regels naar zijn hand. Let wel: hij was een gerenommeerde scheidsrechter, ook internationaal.