KRUISPUNT

FC Twente bevindt zich op een kruispunt. Dat schreef collega Leon vanochtend in de TCTub vanwege de 3-1 uit-nederlaag tegen PSV. Klampt de FC nog aan bij de top 4 of is de vrije val ingezet? Dat is de vraag. Wat gaat er gebeuren? Ik ben sowieso benieuwd, maar heb tegenwoordig ook nog eens een jaarkaart. Van de elf wedstrijden die de FC nog voor de boeg heeft, vinden er zes in de Veste plaats. Dat is een voordeeltje. Hopen we.

Steve McClaren zei ooit dat het de kunst is om tien wedstrijden voor het einde van het seizoen klaar te zijn voor de eindsprint. Dan weet je welke elf spelers het beste elftal vormen en dan moet je zorgen dat die elf in topvorm zijn. Geen schorsingen, geen blessures, louter spelers die er helemaal klaar voor zijn om dat gevecht aan te gaan om er alles uit te halen wat erin zit. Dat is goed voor de trouwe en minder trouwe fans, dat is goed voor de club, dat is goed voor de spanning in de competitie en niet in de laatste plaats heeft elke speler en trainer daar ook persoonlijk belang bij.
Als je dan stoïcijns en gefocust (bijna) alle beschikbare punten binnenhaalt, kom je uit bij een plek in de top 3.

Om het huidige elftal even te schouwen. Natuurlijk willen die jongens zo hoog mogelijk eindigen. Sommigen willen naar een andere club, willen hogerop, willen meer verdienen. Dus moeten ze zich laten zien. De overblijvers moeten zich ook laten zien, want binnenkort is de naam van de nieuwe trainer bekend en die zal de gelegenheid aangrijpen om de manschappen te monsteren.

Zitten de mannen dicht tegen hun topvorm aan? Hoe zit het bij hen boven de wenkbrauwen? Kan de stelling van McClaren met nog elf wedstrijden voor de boeg, meteen van start gaan?
Nee, want Sadilek is geblesseerd. En de elf van gisteren? Afgaande op de wedstrijd tegen PSV is Unnerstal oké. Misidjan ook. Hilgers, Pröpper, Brenet en Smal waren gisteren zeer matig. Salah Eddine ook. Zerrouki speelde redelijk, maar is zaterdag geschorst. Hij is klaar voor de laatste tien partijtjes, ga daar maar van uit. Vlap worstelt en worstelt, maar komt nog niet boven. Van Wolfswinkel was er wel gisteren, maar niemand heeft hem gezien. Černý is een avonturier, die moet een beetje geluk hebben. Ik mag Kjølø graag zien, maar hij is geblesseerd. En hoe jammer, ook Brama is geblesseerd. Hij komt nog uit de tijd van McClaren. Jammer dat hij de ploeg juist nu – op het kruispunt waarop de FC staat -, niet bij de hand kan nemen bij het kiezen van de juiste afslag.

Krijgen Jans (foto) en de zijnen de ploeg weer aan de praat na twee nederlagen? Laten we het hopen. Eerst aanstaande zaterdagavond in de Veste maar eens zien hoe het ervoor staat. Dan komt het wisselvallige Heerenveen op bezoek, dat van de laatste vijf wedstrijden er vier verloor en dat net als de FC een hekel heeft aan uitwedstrijden.