KEES

29-05-2021
Hij is al bijna 40 jaar supporter van FC Twente. Tot 2 jaar geleden was hij te vinden op Vak P, de laatste tijd zit hij met acht vrienden in vak 110. Hij was meer dan 100 (ik zeg honderd) keer van de partij bij een concert van Normaal. Zijn naam is Kees Kwakman. Ik sprak hem vanmiddag.

Wie is die blonde, langharige Twente-fan uit mijn boek DE DAG DAT DE LAATSTE TUKKER HET LICHT UITDEED. Wie zwaaide tijdens de bekerfinale van 2001 tussen FC Twente en PSV in de Kuip hartstochtelijk met zijn sjaal uit 1977 met daarop de letters BEKERWINNAAR. Een alerte fotograaf ving hem op 24 mei 2001 in de Kuip op een prachtig moment. Wie kent hem, vroeg ik op facebook aan mijn volgers.
Tientallen lezers van het opsporingsbericht wisten het meteen. “Dat is Kees, Kees Kwakman”. Zijn enige broer Erwin, uitbater van het Hengelose muziekcafé De Cactus, wist het adres en meldde ook dat zijn broer geen mobieltje heeft en niet op sociale media te vinden is.
Niettemin sprak ik hem vanmiddag en reikte hem het boek aan waarin hij met ontbloot bovenlichaam zijn club toe schreeuwt. Hij was blij met het boek, speciaal voorzien van de handtekeningen van de bekerwinnaars Fred Rutten, Erik ten Hag en Sander Boschker.
Kees Kwakman woont met zijn vriendin in Enschede, werkt in Hengelo en reisde jarenlang met FC Twente mee naar uitwedstrijden tot in de verste uithoeken van Europa. In tegenstelling tot zijn muzikale broer heeft hij nooit gevoetbald. De familie Kwakman is van Volendamse afkomst, dat had u al door. Een voorvader van de familie maakte de overstap naar Enschede.
Kees houdt van motorrijden, vissen en uiteraard van FC Twente én Normaal. Als klein kind smeekte hij zijn ouders om hem mee te nemen naar een concert van Buizen Beernd en de zijnen. Dat deden ze. Wat zijn favoriete nummer is? Simpel antwoord: “Het hele repertoire”.
Zijn favoriete FC Twente-speler? NKufo (hij heeft een sjaal met diens naam erop), Prince Polley, Spira Grujic. Jeroen Heubach ook, ze zaten samen op dezelfde lagere school.
Hoe hij aan die sjaal uit 1977 kwam, wilde ik weten. Die kreeg hij van zijn vader die bij Texoprint werkte in Boekelo. Daar werden in ’77 die sjaals gedrukt toen de FC voor het eerst de beker won. Op 24 mei 2001 had Kees de sjaal vanaf minuut één al om plus een vlag met het Twentse Ros. Nee, in een overwinning van de FC geloofde hij toen nog niet, omdat hij over de uitslag van dat soort wedstrijden altijd pessimistisch is, zei hij vanmiddag. Hij was er te vaak bij geweest dat het mis ging, zei hij. Des te groter was de euforie toen de FC de beker ternauwernood nog won.
Wat hij zegt over de FC van nu? “Ik hoop op betere tijden!”