GROOT COMPLIMENT

Het Sweet Caroline* klonk nog nooit zo zoet en massaal door de Veste. Dat had twee oorzaken. Een overwinning op Ajax gaat er altijd buitengewoon goed in bij de fans van FC Twente. De tweede reden was het volle stadion. Wout Brama was net gehuldigd en daarvoor was nagenoeg iedereen blijven zitten/staan. Dankzij de 3-1 overwinning werd het feest van zijn afscheid voor hem en zijn familie euforisch.
Iedereen had goeie zin, behalve dan de Ajacieden, maar die waren al naar binnen alwaar ze talloze wonden aan het likken waren. Open wonden. Derde worden, dat is een schande voor de trotse, steenrijke club die in een mum van tijd is veranderd van AFC Ajax in AFC Chaos. Een elftal zonder enige balans, zonder klasse en zonder teamverband. Ik zag Remko Pasveer lopen. Waarom moest hij wijken voor de dure Argentijn Rulli? Pasveers uittrappen bijvoorbeeld – vanaf de grond en uit de hand – zijn vele malen beter. En zo kun je meer aankopen onder de loep leggen, maar ik wilde Pasveer even noemen, omdat het een Tukker is. Zeker is dat veel pionnen bij Ajax voor een wissel in aanmerking komen.

Het elftal van de FC verdient een groot compliment, maar ook de staf olv Ron Jans. Steve McClaren zei ooit (ik heb het hier al vaker verteld) dat je tien wedstrijden voor het eind je sterkste team in topvorm moet hebben. Lukt dat, dan kom je hoog op de ranglijst terecht. Het begon tien duels geleden nog wat aarzelend, Sadilek was er nog niet, Misidjan was even afwezig, Ugalde ook, maar toen de zaak compleet was, was er geen houden meer aan: 0-3, 4-0, 0-5 en tot slot de 3-1 tegen Ajax. Sublieme serie, schitterende apotheose. Vijfde plaats, de minst gepasseerde verdediging. Heel mooi gedaan van de FC, hoewel er nog een toetje in de kast staat. De play-offs voor Europees voetbal. Als dat ook nog lukt, is het afscheid van Brama, Jans, de assistent-trainers en de andere vertrekkers compleet.

Tot slot nog even dit: Wout is recordhouder, zo vertelde technische baas Jan Streuer : landskampioen, bekerwinnaar, Johan Cruyff Schaal (2x), kampioen eerste divisie, precies 400 officiële wedstrijden, hij speelde het hoogste aantal Europacupwedstrijden (64) en nog eens drie interlands. Is dat geen reden voor een benefietwedstrijd?

* Voor wie het niet weet, als de FC wint, wordt na afloop altijd het bekende nummer Sweet Caroline van Neil Diamond gedraaid en meegezongen.
(foto FC Twente)