DE BEUL EN BRAM RIP

Het was een bijzondere dag, gisteren. Het was de tiende sterfdag van mijn maat van weleer Willem Neeskens alias de Beul van Borne. Eddy van der Ley en ik bezochten in de ochtend Jeanette, de aimabele echtgenote van de Beul en haalden fijne herinneringen op.

In de vooravond liep ik in Wierden langs de gesloten kist met daarin het lichaam van Bram van der Weide, een andere maat van vroeger. Naast de kist stonden ezels met daarop een foto van hem met een microfoon in zijn hand en een gouden plaat die hij ooit won als beste DJ van Nederland.
Wim en Bram. Twee paradijsvogels, twee mannen met een gevarieerd leven, twee eigenzinnige levensgenieters met een grote dosis bravoure. Beiden waren ze parttime in de journalistiek actief. Willem vooral als verslaggever van wieler- en judowedstrijden, maar hij bezocht ook de eredivisieclubs in de regio en had altijd een paar antennes uitstaan voor nieuws uit de economische wereld.
Bram als razende reporter van motorwedstrijden voor Radio Oost. Als hij declareerde aan het eind van de maand, had hij een dikke stapel formulieren bij zich. Dan hield hij ze omhoog en blufte: ‘Hier is ie weer, dames en heren, de declaratiekoning van Radio Oost.’ Bleek op een dag dat driekwart van de formulieren leeg was.
Willem was stratenmaker, was jarenlang wielrenner, was een kordaat adviseur van ondernemer Gerard Sanderink en werkzaam in de journalistiek. Bram was disc-jockey in de Herberg te Hengelo, was ambtenaar van sportzaken in de gemeente Wierden, had een blauwe maandag bij de HVV Hengelo in de stad waar hij opgroeide in het eerste elftal gespeeld, was jarenlang directeur van het Internationale Kerstcircus in Enschede en was voorzitter van de roemruchte zaalvoetbalclub FC Circus. Eén herinnering: teamgenoot Benno Assink riep altijd als Bram het veld op kwam. “Kan iemand even de achterdeur open doen voor Van der Weide. Dan kan hij zo door naar buiten als hij niet meer af kan remmen.” (De voetballer Bram was vooral erg snel).
Ik zou – en zeker als ik een aantal collega’s en andere kennissen van hen optrommel – een dagprogramma kunnen vullen met anekdotes over de Beul en Bram. Boeken vol.
(Zwartwit foto: staande vierde vanaf links Bram, foto boven ex-circusdirecteur Bram vd Weide)