BOVENAAN?

Ook deze zaterdag werd ik nog een paar keer aangesproken over de zinderende wedstrijd tussen FC Twente en Fiorentina. Zelden zo’n boeiende 0-0 meegemaakt. De FC gaf alles, inclusief haar indrukwekkende fans.

Fiorentina gaf ook alles, maar in tegenstelling tot de thuisclub hoort daar bij dit soort Italiaanse ploegen ook het verschrikkelijke tijdrekken bij. Stervende zwanen imiteren, dat konden ze goed. Het is irritant. Je gaat op voetbal om te voetballen, niet om ingooiballen, uittrapballen of vrije schoppen zo traag mogelijk te nemen en niet om na een normaal duel schreeuwend als een mager varken op de grond te vallen en te blijven liggen. Dat een groep fans van beide clubs zich ook nog weer eens vreselijk misdroeg, is het tweede exces dat de meeste liefhebbers gestolen kan worden. Weerzinwekkend was die vuurwerkknal, dat gegooi met bier, dat militante gedrag in de binnenstad.
Maar dat even terzijde. Wat op de grasmat opviel, was de goeie vorm en vechtersmentaliteit van de FC. Je ziet dat het elftal ingespeeld is. Sommigen kunnen nog beter, dat is zeker zo en op topscorer Van Wolfswinkel (33) zit intussen wat sleet, maar im Großen und Ganzen staat er een goed elftal.

Met twee collega’s besprak ik na afloop de mogelijkheden voor FC Twente in de eredivisie. Hans (NOS) was van mening dat de FC bij de start van het WK in Qatar de eredivisie zal aanvoeren. “Dan staan ze bovenaan”, meende hij. “Want het is de enige selectie die bij aanvang van de eredivisie de selectie compleet had. Er kwam niemand meer bij en er vertrok niemand meer. Kijk eens naar Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Die zijn nog steeds aan het handelen in spelers. Wanneer hebben die het beste elftal gevonden tussen al die spelers en wanneer is dat elftal dan ingespeeld en in topvorm? Daar komt bij dat die ploegen ook nog Europa Cup spelen. Ik voorspel”, zei hij overtuigend, “dat Twente half november bovenaan staat.”

Geen gekke redenering, vind ik. Zit veel in. Ben benieuwd of hij gelijk heeft. Eerst maar eens van Volendam winnen morgen met slimmeriken als Veerman en Mühren in de aanval.
(foto FC Twente)