ACHTTIEN MINUTEN IN ORANJE

Oranje speelt dezer dagen. Maar ook is er oorlog in Kiev. Ik moest denken aan Marcel Peeper die vandaag precies 32 jaar geleden als speler van FC Twente zijn debuut maakte in het Nederlands Elftal. Linksback was hij met aanvallende kwaliteiten. Die interland in Kiev was niet tegen Rusland of Oekraïne maar tegen de toenmalige Sovjet-Unie.

De begaafde speler van de FC verheugde zich op de nieuwe wending in zijn loopbaan.
Maar dan, de interland is achttien minuten oud. Peeper ontvangt een diepe bal van Richard Witschge en snelt weg bij zijn directe tegenstander Sergei Gorloekovitsj. De robuuste Rus tackelt Peeper vervolgens met een gestrekt been van achteren. De gevolgen zijn rampzalig. De debutant wordt naar een ziekenhuis gebracht in Kiev met een gecompliceerde beenbreuk, wordt daarna in Enschede geopereerd door Pieter Vierhout, de clubarts van de FC en begint aan een langdurige en uiterst vervelende revalidatie. Hij zal later nog menige wedstrijd voetballen, maar op zijn oude niveau kwam hij niet meer terug.

Een prachtige carrière werd in de knop gebroken. Ik herinner me nog steeds hoe verdrietig de FC Twente-gemeenschap was over de noodlottige gebeurtenis in Kiev. Ikzelf was dat ook, want ik kende Marcel goed en sprak hem regelmatig. Rustige, sympathieke Amsterdammer. Hij is thans 56 jaar en woont in zijn geboortestad Amsterdam.