ABE 1920-2020

Maradona eist nu alle aandacht en terecht. Zo’n genie wordt zelden geboren. Hij is de beste van alle voetballers ooit, zegt men. Ik vond Pelé nog beter, maar dat terzijde.
En wat dacht je van Abe. Morgen is het 100 jaar geleden dat hij werd geboren. Abe Minderts Lenstra, oa oud-speler van Heerenveen, Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Ook een uniek fenomeen, net als Maradona. Wijlen Arend vd Wel speelde bij Sportclub tientallen wedstrijden met Abe. Hij zei altijd dat de virtuoze Fries ook ten huidigen dage een topspeler geweest zou zijn. Ik geloof hem.
In de week van Abe deze keer enkele herinneringen van Jacquelien Moddejonge, de dochter van oud-Sportclub Enschede-speler Hennie Moddejonge en diens vrouw Gerda. Ze woont in Son en Breughel.
OOM ABE EN TANTE HIL
‘Mijn ouders waren bevriend met de Lenstra’s. Voor mij was het altijd oom Abe en tante Hil. Ze kwamen veel bij ons over de vloer. Ik was toen nog een kind. Ik herinner mij dat oom Abe altijd eerst in het keukenkastje keek of mijn moeder er nog wat drop in had liggen of andere zoetigheid. Hij pakte het zonder te vragen, zo goed thuis voelde hij zich bij ons. Ik weet ook nog dat we samen op vakantie gingen naar Italië. En dat ik bruidsmeisje was bij het huwelijk van Metteke met Rob. Janneke, de andere dochter van oom Abe en tante Hil, was ook close met mijn ouders. Ze kwam bij ons thuis studeren toen ze examen moest doen voor de middelbare school. Daar was het rustig en kon ze zich beter concentreren.’
(Hil is in december 2011 op 87-jarige leeftijd overleden. Abe overleed in 1985)