VROEDE VADEREN

Waarover spraken zij? Wat stond er in 1960 op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Diepenheim? Wat was een heikel punt hier in het fraaie raadszaaltje van het oude gemeentehuis van het Stedeke? De bouw van vier woningwetwoningen, de verharding van de Prinsendijk, de kap van twee monumentale eiken bij kasteel Warmelo of een verzoek van een inwoner om een dakkapel op zijn huis te bouwen? Verzin het maar.
Deze ruim 60 jaar oude en niet al te duidelijke foto werd me vorige week toegespeeld. Het tafereel behelst de knusse raadsvergadering van de gemeente Diepenheim. U ziet de burgemeester (Mr. M.J.A.S. Gerke) omringd door vijf raadsleden en twee wethouders (tevens raadsleden). In Twente waren Diepenheim en Ootmarsum de kleinste gemeenten. Gezien het aantal inwoners kwam dat neer op zeven raadsleden met oa mijn ijverige vader Willem Anton Eijsink, roepnaam Toon, woonachtig in Markvelde, een buurtschap die onder de gemeente Diepenheim ressorteerde. Sinds de Tweede Wereldoorlog was vader bijna voortdurend raadslid, eerst voor de KVP, later voor de PvdA. De laatste periodes van zijn leven was hij wethouder tot hij in december 1981, bijna 40 jaar geleden alweer, op 66-jarige leeftijd door longkanker uit de tijd raakte.

Ik achterhaalde de namen van de mannen op de foto. We gaan vanaf rechts de tafels langs. De heren Kremers, Zomer, Bittink, Stokreef, gemeentesecretaris Pranger, Gerke, Krebbers, Koeslag en Eijsink.

De pagina hieronder uit de Twentse almanak komt uit 1979.
Twintig jaar geleden was er een herindeling en ging de gemeente Diepenheim op in de Hof van Twente.