LAATBLOEIER

SC Heerenveen kan op vakantie. De ploeg die in de competitie liefst 18 punten minder had dan FC Twente hoort niet thuis in de Conference League. De FC liet overduidelijk zien wie daar het meeste recht op heeft. 4-0. Niet eens geflatteerd. Ik zag zondagmiddag allerlei oogstrelende acties en wat extra aangenaam was, dat was het uitstekende spel van Ramiz Zerrouki. Ik lette op hem, want hij gaat de FC binnenkort verlaten, de man die al drie seizoenen bijna wekelijks uitblinkt. Ik kan sowieso tijdens de thuiswedstrijden meestal mijn ogen niet van hem afhouden. Zijn spel is een lust voor het oog. Tegen Heerenveen ook weer: ballen veroveren, rugdekking geven, een verre crosspass, medespelers stimuleren, de assist geven voor de 4-0, hij kan en doet het allemaal. Omdat tegenwoordig alles, maar dan ook alles geregistreerd wordt, weten we dat hij zondagmiddag net als in bijna elke wedstrijd in de meeste spelonderdelen hoge scores bereikte.

Voor Ramiz beurt de FC van Feyenoord een dikke handvol briefjes van een miljoen en wat kostte hij in 2016 toen hij op zeventienjarige leeftijd bij Ajax weg moest (niet goed genoeg, te klein, te lichtgebouwd). Niets, nul euro. Ze hadden hem zien spelen in Ajax onder 18 tegen de FC onder 19, Michel Jansen en Rob Boudrie, respectievelijk als hoofd jeugdopleiding van de FC en als verantwoordelijke man voor kwaliteit en ontwikkeling. FC Twente stond toentertijd onder leiding van Jan van Halst. De club had geen cent te makken. Michel en Rob vonden de tengere Amsterdammer goed. Ze wisten dat hij weg mocht bij Ajax, waar ze geen toekomst meer zagen in hem en overtuigden Van Halst. Ze zagen een laatbloeier in hem en ze zagen zijn potentie. Je moest geduld met hem hebben. In de profvoetballerij heeft men meestal geen plek voor laatbloeiers. Duurt te lang, kost te veel. Of ze worden niet als zodanig onderkend. Jansen en Boudrie zagen dat het goed zou komen met de jonge Ramiz, want ze hadden ook in de gaten dat het qua mentaliteit een sterke jongen was.

Oud-prof Marcel Mentink en diens echtgenote namen hem in huis en ook daar was hij aan het goeie adres. Bij een oud-speler van de FC in huis wonen; hoe wil zo’n jongen het beter voor elkaar krijgen?
Het kwam dus goed met de Amsterdammer. Het duurde even, maar eenmaal in het eerste manifesteerde hij al zijn talenten. Dat heb je soms met laatrijpe jongens. Geef ze even de tijd en ze gaan het waarmaken. Die tijd kreeg hij bij de FC. En dan volgt uiteindelijk de cruciale vraag of de hoofdtrainer het in zo’n talent ziet zitten. García García stelde hem niet op, diens opvolger Ron Jans wel. En Ramiz greep zijn kans.
Zo kwam het toch goed met het hem. Een aantal mensen geloofde in hem, maar het allerbelangrijkste was echter dat Ramiz zelf geloofde in zijn toekomst als prof. Hij ging stoïcijns door, trainde hard, liet zich niet klein krijgen en speelt medio 2023 alweer drie jaar in het eerste van de FC. Vaak was hij een van de uitblinkers, zoals zondag tegen Heerenveen.

Binnenkort gaat hij hogerop. Dan sluit hij aan bij de omvangrijke selectie van de landskampioen en speelt hij Champions League olv Arne Slot. Wat mooi is dat. Ik blijf fan.

foto: vlnr Ramiz Zerrouki, Michel Vlap, Joshua Brenet en Michal Sadilek, (foto FC Twente)